Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

webforumu ll Dostluk Eglence Paylasim Forumu

En son konular

» Hotmail'i 250 Mb a çıkartmak
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyPtsi Ekim 26, 2009 6:03 pm tarafından Admin

» Rapidshare PREMIUM şifreleri
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyPtsi Ekim 26, 2009 5:55 pm tarafından Admin

» İnternette Boş Gezenler Buraya ( Para$$$)
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyPtsi Ekim 26, 2009 5:50 pm tarafından Admin

» hotmail'i Türkçe Yapmak
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyPtsi Ekim 26, 2009 5:49 pm tarafından Admin

» Virüsler Nereye Ne Yazar?
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyC.tesi Ekim 24, 2009 3:45 pm tarafından Admin

» WWW'den Virüs Bulaşması
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyC.tesi Ekim 24, 2009 3:45 pm tarafından Admin

» XP Medic 4.2 Full
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyC.tesi Ekim 24, 2009 3:45 pm tarafından Admin

» internette PKK Virüsü Dikkat !
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyC.tesi Ekim 24, 2009 3:44 pm tarafından Admin

» Cd Rom Tamiri
Tam güne sağlıkçılardan destek EmptyC.tesi Ekim 24, 2009 3:44 pm tarafından Admin

Tarıyıcı


    Tam güne sağlıkçılardan destek

    avatar
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 118
    Kayıt tarihi : 18/10/09

    Tam güne sağlıkçılardan destek Empty Tam güne sağlıkçılardan destek

    Mesaj  Admin Ptsi Ekim 19, 2009 5:10 pm

    Numune Hastanesi Başhekimi Nurullah Zengin, konunun sınırlı sayıda hekimi ilgilendiren muayenehanecilik boyutu ile ele alınmasının yanlış olacağını vurguladı. Zengin, "Sağlık çalışanlarının özlük haklarında olması gerekenler ve tasarı ile ne kadar sağlanabildiği üzerinde durulmalı." diye konuştu.

    Tasarının, sağlık çalışanlarının lehine olacağının altını çizen Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Öner Odabaş ise 'vatandaşın cepten yapacağı harcamaların iyice azalmasını' olumlu bir diğer katkı olarak gösteriyor.

    Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Öner Odabaş, CİHAN'a yaptığı açıklamada, tam gün yasa tasarısının temelde sağlıkçıların faydasına olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarına ekonomik anlamda katkı sağlayacak düzenlemeler yapıldığını belirten Odabaş, "Özlük haklarında iyileştirmeler söz konusu. Günlük 9 saat olan çalışma saatleri 8 saat üzerinden değerlendirilecek. Sembolik kalan nöbet ücretleri 2 kat kadar artırılacak." dedi. Odabaş, sağlık çalışanları dışında, idari nöbet tutanlara da nöbet ücreti verileceğini kaydetti.

    Tasarının emekliliğe de olumlu yansımaları olacağını belirten Odabaş, şöyle devam etti: "Yaklaşık 2 - 2.5 katına kadar mevcut emeklilikte alınacak parada bir artış var. Bu da hekimlerin ve sağlık çalışanlarının emekliliklerinde daha insanca yaşaması için iyi bir gelişme. Sonuç olarak yasa tasarısı sağlık çalışanları açısından olumlu. Hekimlerin de büyük çoğunluğu zaten bu görüşte."

    "HASTANIN MUAYENEHANEYE BAĞIMLILIĞI BİTECEK"

    Muayenehanesi olan hekim sayısının gün geçtikçe azaldığına dikkat çeken Odabaş, "Son beş yılda sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte muayenehane sayısında ciddi bir azalma oldu. Şu anda, eskiden yüzde 90'larda olan muayenehane oranları, yüzde 20'lere kadar düştü." dedi.

    Bu oranların hekimlerin, hastanelerde daha tatminkar ücret aldığının göstergesi olduğuna işaret eden Odabaş, "Bu da dolaylı olarak halkımızın muayenehane bağımlılığından kurtularak, direk kamuda hizmet alabildiklerini gösteriyor." ifadesini kullandı.

    Odabaş, "Tahmin ediyorum, hekim arkadaşlarımızın ekseriyeti kumuda kalmayı tercih edecektir. Çünkü, kamudaki çalışma şartları daha olumlu. Hem ekonomik anlamda hem kalite anlamında. Son yıllarda kurumlara sahip çıkılarak geliştirmek adına ciddi atılımlar yapıldı. Daha nezih ortamlar oluşturulmaya çalışılıyor. Bu iyileştirme devam edecektir. İnsanlar kamuda çalışmanın prestijini de yakalamış olacaktır." diye konuştu.

    "HEKİM, BİRDEN FAZLA KURUMDA ÇALIŞABİLECEK"

    Kanun ile kamuda olmak şartıyla, hekimlere birden fazla kuruluşta çalışma imkanı getirildiğini dile getiren Odabaş, "Kamuda çalışan bir hekim, üniversite ya da başka bir kamu sağlık kuruluşunda da çalışabilecek." dedi. Bu sistem ile kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmış olacağını vurgulayan Odabaş, "Mesela, bir hastanede bir branş ile ilgili yeterli hasta potansiyeli yok. Bu hastanenin uzmanı, üç-dört hastanede değerlendirilebilecek. Hastaneler arasında karşılıklı anlaşmalar olacak. Böylece hekimler, daha verimli kullanılabilecek." şeklinde konuştu.

    Batı'da hemen hemen hekimlerin hepsinin meslek sigortalı olarak çalıştığını hatırlatan Odabaş, mevcut sistemin oluşan tazminatların ödenmesinde hekimlere büyük yük getirdiğini söyledi. Tasarının getireceği zorunlu sigorta ile birlikte kurumların hekimleri sigortalatmak zorunda kalacağını kaydeden Odabaş, "Ücretin yarısını hastane ödemiş olacak. Ama şu anki durumda, hekimler kendi ceplerinden bu parayı ödüyorlar." dedi.

    "VATANDAŞ CEPTEN HARCAMALARI İYİCE AZALTACAK"

    Tasarının sağlık sistemini iyileştireceğini kaydeden Odabaş, şöyle devam etti: "Muayenehaneden geçerek hastaneye gelme dönemi büyük ölçüde kapanmıştı. Bu tümüyle ortadan kalkmış olacak. Vatandaş cepten harcamaları iyice azaltmış olacak. Bu gelişmiş sağlık sistemlerinde önemli bir parametredir. Halkın cepten harcaması, sağlık sistemindeki gelişmişlikle ilgili önemli bir göstergedir. Türkiye'de son 5 yılda büyük ölçüde azaldı. Tasarı, bu harcamaları daha ciddi boyutta azaltmış olacak."

    "MUAYENAHANECİLİK KONUSUNDA KONUYU ELE ALMAK HEKİMLERE HAKSIZLIK OLUR"

    Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin ise Türkiye'de muayenehaneciliğin zemininin değiştiğini vurguladı. Bu gerçeğin artık kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Zengin, "Bizim hastanemizdeki hekimlerin yalnızca yüzde 10'u part time çalışıyor. Part time çalışma, artık sınırlı sayıda hekimi ilgilendiren bir konu haline geldi. Tasarı ile ilgili tartışmalar muayenehanecilik zemininden özlük hakları ve çalışma şartlarını ele alan hale getirilmeli. Sınırlı sayıda hekimi ilgilendiren bir düzlemde konuyu ele alırsak, hekimlerin çok büyük bir kısmına haksızlık etmiş oluruz. Özlük haklarında olması gereken ne, tasarı ile ne kadar olacak konusu üzerinde durulmalı." şeklinde konuştu.

    Zengin, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın sağlıkta dönüşüm konusunda önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

    "ÖĞRENCİLİK DÖNEMİNDE PEK ÇOK HOCA'YA ULAŞAMIYORDUK"

    Yıldırım Beyazıt Hastanesi Acil Tıp Kliniği Asistan Doktoru Fatih Büyükcam ise tasarıyı, eksikleri olmak ile birlikte genel olarak hekimlerin yararına olarak değerlendirdi. Öğrencilik dönemlerinde, mesai saatleri içinde pek çok hocaya ulaşamadıklarını söyleyen Büyükcam, şunları ifade etti: "Asistanlık döneminde de muayenehanesi olan hocalar, günün belli kısımlarında dışarıda oluyorlar. Yasa ile hocalarımızdan daha fazla yararlanma imkanı bulmuş olacağız.

    Çocukluk dönemimde, muayenehaneye gitmeden hiçbir doktora muayene olamazdık. Bu durum, performans sistemi ile büyük ölçüde azaldı. Ancak özellikli bölümler için durum halen devam ediyor. Tasarı ile tamamen kamuda olmak, hastaların işine gelecek."

    "DOKTORA ÖZEL MUAYENEHANEDE 500 LİRA VERİYORSUN HASTANI İSTEDİĞİN YERE YATIRIYORSUN"

    Tam Gün Yasa Tasarısı'na vatandaşlardan da destek geldi. Yahya Akdoğan isimli bir vatandaş, doktorların tam gün çalışması gerektiğini vurgulayarak, "Hastaneye geliyorsun doktor yok. Ya da sevk alamıyorsun, yatak yok diyorlar. Ancak özel muayenehanede 500 lira verince, hastanı istediğin yere yatırıyorsun." diye konuştu. Hekimleri yıllarca okuduğunu ve sürekli araştırmak, kendilerini geliştirmek zorunda olduklarını söyleyen Akdoğan, "Tabii, doktorların maaşlarında da iyileştirme yapmaları gerekir." dedi.

    Nuri Akti isimli bir hasta yakını, "Türkiye şartlarında şu anda çoğu insan yoksul. İmkanı olan özele gidiyor, peki parası olmayan ne yapsın." şeklinde konuştu.

    Anıl Kaya isimli bir başka vatandaş, "Para ile sağlık satın alınmamalı. Özel muayenehaneler olmamalı." derken; Nuri Yeşiltepe, "İyi bir alt yapının oluşturulması gerekir. Zaten son düzenlemeler ile sağlık paralı hale geliyor. Tasarıya ters taraftan baktığımızda, özel hastanelere yığılmalar olacaktır. Ne kadar iyileştirme olursa olsun, özeldeki maaşlar yakalanamayacak, doktorlar kamuda kalmak istemeyecektir." dedi.

    (CİHAN)

      Forum Saati Çarş. Mayıs 15, 2024 5:43 pm